Ännu ett recept på Linssås/veganskt

 Ännu en Linssås:


Ingredienser till ca 6 portioner: tidåtgång max 30 min

2 dl rödalinser
1 stor gullök
2 klyftor vitlök
1 tsk Harissa
ca 2 tsk Xawaash ( somaliskkryddblandning)
Vegeta efter smak, kan bytas ut mot 1 tärning grönsaksbuljong.
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpasta
1 pkt kokosmjölk 250 ml
1 msk Tahini, kan hoppas över, men det är gott att ha i lite Tahini i grytor och soppor.
Lite ketchup
ev lite torkade korianderblad 

Den här såsen gör man i en kastrull, och kokar allt tillsammans.

Man börjar med att Lägga den hackade löken med vitlöken och de sköljda linserna, och kryddorna. Harissa + Xawaash, i kastrullen, och koka allt i dubbelt så mycket vatten (4 dl) och lite Vegeta, smaka av så att det är tillräckligt salt, annars får du ta mer, koka tills linserna är gula och mjuka. Och vattnet i stortsett sugits upp av linserna, rör om emellanåt så inte linserna bränner vid i botten.. medelvärme blir bra när du gör detta. Linserna lägger sig annars gärna på botten och bränner lätt fast. Maten skall kokas inte kremeras 😉

Häll nu i de krossade tomaterna, och kokosmjölken och rör om. Låt koka upp på medelvärme, en liten stund. Tillsätt tomatpurén och tahini, ev lite mer Vegeta (smaka av innan du tillsätter det) även Tahinin har ju lite salt.

När detta fått koka en liten stund till, så tillsätter man ev lite ketchup, jag tycker att det blir en bra smakbrytning till tomaterna och tomatpurén syrlighet. Men man måste inte ha i ketchup, det är en smak sak. 
Sist tar man ett par msk torkade koriander blad och rör ner. Jag häller på bara eftersom jag har en stor påse hemma, så det är svårt att uppskatta hur mycket jag la i. Låt såsen "gotta till sig" en liten stund på spisen, så smakerna blandar sig ordentligt, sedan är den klar!

Idag blev det risnudlar till, som får koka enligt instruktioner på paketet. Jag kokar mina i lite vegeta, eller grönsaksbuljong. Häll av vattnet från nudlarna och ...
Så där nu är det klart, bara att avnjuta.
Denna såsen kan man krydda med oregano också så smakar den mer som en traditionell pastasås.
Den här såsen kan man använda som sås, till kött också om man vill det. Maken vill ju gärna ha kött för att känna att han ätit ordentligt, men tar gärna av mina vegetariska såser till, för han älskar sås i alla former. Och gillar baljväxter... linser, och bönor .


Ett litet tips för er som inte är vana vid att äta baljväxter, Dels får man äta mindre mängder i början, och vänja magen. Men en kapsel probiotica/ dag, är inte fel, det gör att magen inte bubblar allt för mycket. Det är ju mycket fibrer i vegetarisk mat och det gör att magen annars kan gå bärsärk, om man kör på allt för hårt när man lägger om kosten. 
Sedan brukar ju magen vänja sig. Men en kapsel probiotica, med så mycket olika bakteriestammar som möjligt, är aldrig fel. det håller magen i trim, och där sitter det mesta av vårt immunförsvar. Dessutom tar man upp vitaminerna bättre om man har en bra bakterieflora i magen.





Kommentarer