Dagens bild:
Åt en jättegod "Chili Sin Carne" från restaurang ANDRUM, i natt som natta mat så att säga. Den var så god så jag fick mer smak. Letade upp ett recept, och skred tillverket så att säga.
Min Chili Sin Carne:
Blev inte sämre får jag säga. Riktigt God faktiskt, den också!
Detta behövs för ett Rejält kok 6-8 port beroende på tillbehör.
- 400 gr vegofärs från Anamma
- 1 stor gul lök
- 2-3 vitlöksklyftor
- 1 klick kokosolja att steka i.
- 1 medelstor Zucchini
- 1 morot
- 1 röd spetspaprika
- Vegeta
- Spiskummin
- ca 1 msk rökt paprikapulver.
- Harissa (en marockanskrydda med lite sting i)
- 1 burk krossade tomater
- ca 0.5 burk vatten
- 2 pkt blandade bönor färdig kokta från Zeta (ca 380 gr st)
- En rejäl klick tomatketchup
- (I det recept jag hittade så stod det tomatpuré, men den var tydligen slut, här hemma, så det fick bli lite ketchup, Och så fick såsen koka lite längre. Då tomatpuré "reder såsen lite" och eftersom jag hoppade över tomatpurén så kokade jag bara såsen lite längre som sagt.)
Hacka och Stek löken och vitlöken, en liten stund i kokosoljan, så den blir lite mjuk, men inte brun. på varm/ medelvärme beroende på spisen och kastrullen. Löken skall bli mjuk inte brännas
Lägg i Anammafärsen och låt den steka med lite.
Hacka/skär Zucchinin i mindre bitar, och grovriv moroten, skär spets paprikan i mindre bitar. Ner med dem i grytan och rör om ordentligt, låt dem steka med en stund,
Rör runt med jämna mellanrum.
Strö över kryddorna och Vegetan och rör runt ordentligt, låt dem steka med lite. Hur mycket Harissa man vill ha i beror på smak, lägg i lite i taget och smaka av. Även vegetan får man smaka av så att det blir lagom för ens egna smaklökar. Själv höftar jag lite för jag brukar laga mat med Vegeta, så jag vet ungefär hur mycket som blir lagom... Tänk bara på att man kan Alltid lägga till, men det är svårt att dra ifrån 😉
Häll sedan i de krossade tomaterna, och vattnet. Låt det koka upp och sedan koka ihop sig lite på medelvärme.
Undertiden du häller bönorna i ett durkslag, och spolar dem med kallt vatten.
När såsen liksom har kokat ihop sig så häller du i bönorna och smakar av med ketchup, efter egen smak och vad du föredrar.
Blanda ordentligt och smaka av med lite mer vegeta eller Harissa om du vill ha det starkare.
Sedan är det klart!
Idag åt jag denna gryta med några skivor Råg Levain, men det går bra med ris eller pasta eller vad du nu vill ha till.
Lite råkost på olika kålsorter morot och persilja var gott till 😋
Kommentarer
Skicka en kommentar