Linssås med kokosmjölk / recept

 


En linssås med röda linser och lite annat gott i, här med fullkornspasta.

Recept: 
(Detta räcker gott och väl till 6 portioner.)

  • ca 2 dl röda linser sköljs noga och kokas för sig i vatten med Vegeta.

  • 1 medels stor zucchini
  • 1 stor gul lök
  • Några klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 1 röd spetspaprika
  • 1-2 tsk Harissa
  • 1-2 tsk Xawaash
  • 1 burk krossad tomat av god kvalité
  • 1 msk tomatpuré
  • 250 gr kokosmjölk (extra creamy Den smakar bättre än vanlig kokosmjölk.)
  • Vegeta
  • 1 msk Tahini
  • Lite balsamvinäger 1-2 msk ungefär.
  • Smaka av med lite ketchup som balanserar syran från tomaterna och tomatpurén
  • Och ev lite mer vegeta om man tycker att det behövs, smaken liksom baken är ju delad 😉
Så Här gör du:
  • Koka linserna för sig, häll av kokvattnet när de är mjuka, det går rätt fort och linserna blir gula efter att de är kokta. Jag har upptäckt att det tar enormt myckst längre tid att koka linserna när man tillsatt tomat... av någon anledning som en kemist säkert kan förklara. Men jag kokar dem separat och tillsätter dem när jag kokat tomatsåsen klar så att säga.

  • Hacka löken och riv moroten. låt dem mjukna i en stekpanna med någon msk kokosolja (det skall, så att säga, svettas i pannan inte stekas brun). Pressa även i vitlöken och låt den "svettas" med. Lägg i kryddorna Harissa och Xawaash, låt dem också svettas tillsammans med löken etc

  • skär zucchinin i små bitar, med skal och allt. Gör likadant med spetspaprikan, dela den och ta ur kärnorna, skär sedan i mindre bitar. Tillsätt dem och låt dem svettas med de löken,vitlköken och moroten. Tillsätt lite Vegeta, där får man smaka av så att det inte blir för salt, så lite itaget.

  • Tillsätt tomatkrosset, och låt koka en litenstund. Så att såsen kokar ner lite, tillsätt tomatpurén också.Och balsamvinägern.
  • När såsen kokat ihop så den inte är vattnig, så tillsätter man kokosmjölken och lite tahini. 
  •  låter det koka på medelvärme så att smakerna blandra sig, tillsätt de förkokta linserna. låt alltihopa blanda sig smakmässigt, genom att koka allt en litenstund på svag till medel värme. Rör runt så inte linserna bränner fast i botten.

  • Smaka av med lite mer Vegeta om så behövs, ner med ketchupen ca 05 dl, låt smakerna sätta sig och sedan är det klart.

Hela processen tar ca 20-30 min, koka fullkornspastan enligt beskrivningen på förpackningen under tiden. Jag brukar koka pasta så det räcker till 6 portioner. Slå av vattnet när de är färdiga, och blanda sedan såsen med pastan. 
eventuellt kan man toppa med lite riven parmesan eller Feta ost.

Det som blir över lägger jag i portionsformar och fryser in, så har jag mat att ta med mig till jobbet. Eftersom jag oftast äter det mesta själv, de andra smakar mer bara. så får jag ca 4 portioner över att frysa in.
Tycker det är ett bra utfall på en förhållandevis liten arbetsinsats trots allt. Rödalinser är ju billigt, och även de grönsaker jag använder, i förhållande till hur mycket mat det blir.
Så detta är portionsmässigt en billig rätt.


Kommentarer