Tisdagen den 6 Juni 2023

Dagens recept: Tahini 



Inte alltid hittar jag den där tjocka Tahinin som jag älskar att ha som pålägg. Med lite hackade fräscha grönsaker, på ett grovt bröd.
Varianten med mycket olja tillsatt, går an i nödfall 😉

Men att tillverka egen tahini efter egen smak, är lätt insåg jag när jag väl gjorde det.
Allt man behöver är skalade sesamfrön, en bra olivolja och lite havssalt. Jag använde mig av Celtic salt, den har en god smak i sig själv.

2 dl skalade sesamfrön
1-1,5 dl kallpressad olivolja av god kvalitét 
en nypa Celtic salt. Ta ytterst lite i taget, och smaka av när du blandat väl och saltet fått smälta. Det går alltid att ta med.... men det är svårt att dra ifrån.

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna, tills de får lite färg. Ha gärna ett lock till hands för det börjar hoppa runt (som popcorn) när de blir varma, och sprätter lätt iväg över spisen. Rör runt hela tiden i stekpannan, så fröna inte bränns.
De skall få lite färg men inte brännas. Smaken på tahini ligger i rostningen 😉

Låt de rostade sesamfröna svalna och mal dem sedan. Jag använder en liten blender som maken mal nötter i. 

Tillsätt oljan lite i taget tills det får rätt konsistens.
Tillsätt därefter en liten nypa salt, celtic salt är i flingform så ta väldigt lite i taget.  Låt gärna tahinin vila en liten stund efter att du tillsatt saltet, så saltet hinner smälta och röran får sin rätta smak, med den mängden du lagt i. 

Kör sedan ett par varv till med mixern. Smaka av och tillsätt mer salt om det behövst, ytte pytte lite  i taget.
Klart! Lägg tahinin i en burk, och förvara den i kylen.

Detta är en liten mängd Tahini, men det är bättre att göra ofta än att det står en burk och härsknar. Receptet kan fördubblas till önskad kvantitét per gång. Om man är många som äter Tahini i hushållet. Eller om man använder det *i soppor och såser, som ingrediens.

Kommentarer