Dagens middag :
Anammafärs med kinakål och vitabönor
Så kallad Kinakål eller Salladskål, går alldeles utmärkt att ha med i grytor och soppor, för att inte tala om att den krispiga grönsaken är alldeles utmärkt i sallader.
Till dagens gryta, Som vi kan kalla "Roliga Rester" hade jag :
1-2 msk kokosolja ev lite mer om det blir torrt i stekpannan efter att man lagt i färsen.
1 stor gul lök hackas
3 vitlöksklyftor pressas eller rivs
ca 150-200 gr Anammafärs
1 tsk Harissa
1 msk Xawaash (somalisk kryddblandning)
2 - 3 msk tomatpuré, hittade ingen krossad tomat hemma.
ca 3 dl Vatten
En rejäl skvätt ketchup
Vegeta efter smak lägg i lite i taget, så det inte blir för salt, och smaka av när smakerna fått blanda sig lite. tillsätt ev lite till om du vill det. Jag tog ca 1 msk.
ca 15 cm från toppen av en kinakål, som hackas i mindre bitar.
1 pkt Stora vita bönor
Eventuellt kan man tillsätta lite hackad dill också.
Detta är verkligen vegetarisk snabbmat. Det går fort att laga och man kan med fördel fördubbla receptet och ha i matlådor. Egentligen hade jag tänkt att göra chili sin carne. Men det visade sig att jag hade varken det ena eller det andra hemma.
Så då fick jag göra något med det jag hade i kylskåp och frys.
Så här gör du:
- skala och hacka löken
- skala och pressa vitlöken
- Värm kokosoljan i en stekpanna med lite högre kanter.
- Fräs löken och vitlöken någon minut, sänk värmen något, till medelvärme och låt löken bli mjuk och glansig, tillsammans med kryddorna som du lägger i också, efter att du sänkt värmen något.
- Dags för Anammafärsen. Låt den steka en stund tillsammans med lök och kryddröran.
- När färsen tinat i stekpannan ordentligt och dragit åt sig av kryddorna. Så är det dags för tomatpurén
- Blanda i tomatpuré och ca 3 dl vatten låt puttra en stund, lägg också i Vegetan nu, smaka av så att det blir lagom salt.
- Undertiden du väntar på olika stekningar, och att det kokar lite mellan de olika momenten, så hinner du hacka biten med kinakål och skölja den.
- Samt öppna förpackningen med de stora bönorna, slå dem i ett durkslag och skölj bort lagen de ligger i.
- Nu är det dags att lägga i kålen, och låta den mjukna lite. Tillsätt den rejäla klicken ketchup och rör runt ordentligt.
- Därefter så blandar man i bönorna och vänder runt lite så att de blir varma.
- Strö lite fryst dill över, eller färsk om du har det. Det blir godare än man tro 😉
Serveras med ex. bröd, eller ris.
Kommentarer
Skicka en kommentar