Grötbröd i långpanna:
Gröten:
1,5 dl havregryn
2,5 dl vatten
1 krm salt
Kokas till en gröt och får kallna/svalna innan man lägger i jästen
Degen:
Den kallnade gröten
2,5 dl vatten (om man tar kallt vatten så svalnar gröten fortare.)
1 tsk salt
1,5 msk raps eller olivolja
25 g jäst
ca 1 msk sirap (ingår inte i originalreceptet)
3,5 dl Rågsikt
ca 3,5 dl vetemjöl
Häll 2,5 dl vatten i den kallnade gröten.
Tillsätt salt sirap och jäst rör tills jästen löst upp sig
Tillsätt 1,5 msk olja
tillsätt sedan 3,5 dl rågsikt
Därefter ca 3,5 dl vetemjöl, lite i taget. degen skall vara rätt kladdig.
Klä en form 30 cm X 20 cm ca med bakplåtspapper.
Häll över degen i formen. Tryck ut degen med en fuktad "slickepott" jämnt i hela formen, skär rutor med en degskrapa Det blir ca 12 bitar av denna deg.
Låt jäsa i formen 1 tim, strö över lite torra havregryn och sätt in formen i ugnen som förvärmts till 250 gr. (vanlig ugn)
Låt brödet gräddas i ca 20 min, knacka lite på det och se om det är klart.
När du tar ut brödet från ugnen, låt det svalna i formen, utan bakduk över.
KLART!
PS:
Vill man att brödet skall jäsa fortare så använder man sig av 37 gradigt vatten och gröt. Då använder man 50 g jäst istället, och jäser degen i 30 min.
Men det blir godare om det får jäsa längre. Då bildas glutentrådarna av sig själv och man behöver inte knåda själva degen så länge.
Väljer man att använda en lite varmare degvätska så behöver man knåda mer själv, så att säga.
Så allt beror på hur bråttom man har och hur mycket man vill jobba 😉
Kommentarer
Skicka en kommentar